fredag 2. desember 2016


Didaktisk refleksjon til arbeidskrav 3.

Fargelære

Denne oppgaven er tenkt til en dobbeltøkt på andre trinn. Elevene skal eksperimentere med å blande primærfargene, både Newtons og Goethes. Først kan de prøve med bare primærfargene, og så med sort og hvitt også.

De kan få prøve seg på Jackson Pollock-inspirerte bilder, gjerne et stort fellesbilde, med fargene de kommer fram til, ved å blåse maling med sugerør (viktig at malingen ikke er giftig).

De skal også lage sirkler med ulike farger, store med mindre sirkler inni, som skal klippes ut og limes på en trestamme. Dette blir et tre inspirert av Kandkinskys sirkelkunst.

Å eksperimentere med fargeblanding er viktig for at elevene selv skal få erfare hvordan fargenes egenskaper er. Dessuten er dette en aktivitet som i hovedsak er prosessorientert, det handler om å utforske og bruke sin egen kreativitet. Produktene, som er laget i fellesskap blir noe alle kan føle mestring over å ha bidratt til. Dette med at elevene skal oppleve at den kreative prosessen blir verdsatt er en viktig motvekt til de resultatorienterte aktivitetene som ofte er fremtredende i skolen (Haabesland & Vavik 2000).

Kompetansemål fra kunnskapsløftet etter 2. trinn:

Eleven kan blande og bruke primærfarger i eget skapende arbeid.

Læringsmål:

Vite: Jeg vet hva primærfargene er

Gjøre: Jeg kan blande primærfargene og få nye farger

 

Vurderingskriterier for måloppnåelse:

Jeg vet hva primærfargene er

Over middels
Middels
Under middels
-Jeg kan alle primærfargene, og vet hvilke farger jeg kan lage når jeg blander dem
-Jeg kan primærfargene
-Jeg kan ikke alle primærfargene

 

Jeg vil understreke at hovedfokuset i dette opplegget er prosessen.

Collage

Jeg tok utgangspunkt i dette bildet som jeg fant på Pinterest (https://no.pinterest.com/pin/363102788679991557/).
 

Super Moon 2014 photos | On The Water Supermoon Photo Contest – Win a $50 Gift Card:

 

Jeg valgte å ta utgangspunkt i Newtons primærfarger. Ifølge Johannes Itten er det disse fargene som er utgangspunktet for alle andre farger (Itten 1961). Dette var den rådende fargelæren i mange tiår- fra begynnelsen av 1900-tallet da han utviklet fargesirkelen sin med utgangspunkt i disse primærfargene. Det viste seg at hans fargesirkel ikke egnet seg til å blande kl

are farger med, og at Goethes primærfarger cyan, magenta og gul (lysfarger) var et bedre utgangspunkt for fargeblanding.
 
 

 
En grunn til at jeg valgte disse fargene var at jeg ville ha en blodrød måne og et blodrødt hav. Rød er fargen for lidenskap og dramatikk i vår vestlige kulturforståelse. Jeg ser nå at jeg burde ha gått for å bruke de fargene som ligger ved siden av hverandre på den røde, eller varme, siden i fargesirkelen, og så kanskje valgt en kald kontrastfarge, som for eksempel turkis. Svart kunne også gitt en fin effekt.
 
 

Maleri:

 
 
 
Det var lett å oversette dette motivet til geometriske former. Månen er en sirkel, to rettvinklete trekanter utgjør stranden og havet, og himmelen er et rektangel. Her kunne jeg med fordel ha bearbeidet motivet noe og satt inn noen kontraster for å gjøre bildet mer dynamisk.