Oppgaven lyder: "Du skal lage en fortelling ved å sette sammen flere bilder til ett bilde. Virkemidlene du bruker og måten du komponerer bildet ditt på påvirker fortellingen. Du må selv ta fotoene du skal bruke i fotomontasjen."
Idèmyldring
Fotografi er noe jeg liker men som jeg overhodet ikke føler at jeg er spesielt flink til. Til nå har det stort sett begrenset seg til bilder av familien og kanskje noen naturfoto. Derfor var det fint å få en forelesning på temaet, og jeg prøvde å bruke det vi lærte i fotograferingen i oppgaven. Linjene og lyset var det jeg fokuserte mest på da jeg tok bildene jeg skulle bruke i montasjen.
Jeg hadde mange idèer, men siden de bildene som skulle brukes skulle være bilder vi selv hadde tatt ble mange idèer skrotet fort. Min fremgangsmåte var å ta mange bilder, jeg knipset i vei de tre dagene vi hadde til rådighet. Jeg tenkte at det på den måten ville bli lettere å bli inspirert videre. Det viste seg å være en god fremgangsmåte.
Jeg vet ikke så mye om fotografi, men jeg er en kunstnyter, og vet hva jeg selv liker å se. Surrealismen a la Dali, med fremmede elementer i uventede situasjoner, ble i forelesning nevnt som et eksempel på hva man kan gjøre med fotomontasje. Jeg tenkte på et bilde jeg en gang hadde sett av Eugenia Loli.
Eugenia Loli "Maker"
Dette motivet liker jeg veldig godt.
En annen kunstner jeg umiddelbart kom til å tenke på var Rene Magritte og hans absurde univers. To virkemidler som Magritte ofte brukte i sine bilder var himmelen og tomrommet- at noe mangler, som i dette bildet: Magritte.
Fotosafari
Dette med at noe mangler- en siluett som er klippet ut, eller en skygge uten noen eier syns jeg er utrolig fascinerende. Å fjerne noen fra et motiv er et virkningsfullt virkemiddel, og et sterkt symbol. Jeg tenkte tidlig at jeg ville gjøre noe lignende, og la barnet bære hovedtyngden i bildet. Jeg var heldig og fikk knipset et bilde av sønnen min som jeg tenkte ville egne seg godt til akkurat det nemlig dette:
Her har Amani lagt seg i en positur som ligner litt på den korsfestede Jesus. Og det var i utgangspunktet det jeg ville gjøre- lage en siluett av Amani og fylle den med himmel og plassere ham som korsfestet i et annet bilde. Jeg hadde tatt mange bilder av trær- mange tok jeg mens jeg lå på bakken og festet fokus et sted slik hvor lyset falt ned på en spesiell måte. Jeg ville fange trærne som majestetiske, gamle kjemper som strekker seg mot himmelen og lyset samtidig som de lager en trollaktig dunkel stemning nede på skogbunnen. I dette ville jeg korsfeste sønnen min som et offer, vi ødelegger skogen og naturen og ofrer våre barns fremtid på grådighetens alter. Naturen, barnet og himmelen representerer en romantisk treenighet
Fotomontasje
Dette var så langt jeg hadde tenkt da jeg kom til skolen på fredag og startet arbeidet med montasjen i gimp. Selv om dette programmet forsåvidt har et ganske greit brukergrensesnitt så var det noe utfordrende for meg som er såpass "noob".
Som bakgrunnsbilde gikk jeg for dette:
Jeg liker godt hvordan lyset faller inn på dette bildet, og jeg liker linjene.
Som fyll i silutten brukte jeg et bilde jeg tok på tirsdag da vi hadde fint vær og blå himmel. Heldigvis var det noen fine, hvite skyer denne dagen også:
Jeg startet med å spore Amani med "lasso"- verktøyet for å få siluetten hans. Så åpnet jeg bildet med himmelen som et nytt lag og til slutt trærne som et lag oppå der igjen. Ved ganske mye prøving og feiling fikk jeg til slutt dette resultatet:
Jeg tilpasset de harde kantene med viskelæret og justerte fargene noe.
Sluttprodukt:
Det var utfordrende å få til dette, og jeg fikk god hjelp av Rebekka. Jeg skjønner at jeg nok må sitte å knote og holde på med gimp litt for å føle meg sikrere på det. Dersom jeg skal bruke dette i undervisning er det nødvendig å øve.
Den opprinnelige idèen med korsfestelse forkastet jeg fordi jeg likte hvordan siluetten svever på bildet. Det ser ut som om han flyter oppover. Opprykkelse. Lyset faller fint inn med linjene på midten av silutten. Kontrastene mellom gutten og skogen ble skarp, men det syns jeg ble fint, og det understreker at han er av en annen verden, skaper en illusjon av noe overnaturlig eller spirituelt.
Jeg skulle ønske jeg hadde hatt ett skikkelig kamera i denne oppgaven. Selv om min telefon har fire megapixler og forsåvidt er et godt kamera for en mobil, er det bare ikke bra nok.
Jeg skulle ha tatt flere print-screen bilder underveis i prosessen for å bedre ha dokumentert den.
Alt i alt er jeg ganske fornøyd, med tanke på at dette er mitt første forsøk på fotoredigering. Men jeg har helt klart mye å lære.
Praksisrefleksjon:
Det er mye interessant å finne på i undervisningen med fotoredigering, og fotografi i det hele tatt. I læreplanen finner vi disse kompetansemålene:
-benytte kontraster mellom diagonale, horisontale og vertikale retninger i enkel komposisjon for å gi illusjon av ro og bevegelse
-fotografere og manipulere bilder digitalt og reflektere over bruk av motiv og utsnitt
Man finner også flere mål i alle fag som legitimerer å jobbe med foto og fotoredigering. Elevene skal kunne:
-gjenkjenne kunst i skolens nærmiljø og bruke dette som utgangspunkt for egne bilder og skulpturer
Hva med en fotosafari? Dra til et sted i nærområdet der det finnes kunst og ta bilder som kan brukes senere som inspirasjon til egen produksjon? Elevene kan få ta bilder med speilreflekskamera etter tur og få en god øvelse til senere. Jeg tenker at det er viktig at skolene investerer i slikt utstyr, og jeg mener at elevene har godt av å lære seg å være forsiktig med dyrt utstyr fra en tidlig alder. Engangskamera er en annen mulighet.
Under arkitektur finner vi:
- lage enkle modeller av hus i naturmaterialer
- tegne hus fra nærmiljøet rett forfra og rett fra siden
- samtale om opplevelsen av ulike typer hus og rom i nærmiljøet
Her ser jeg også gode begrunnelser for å gå ut og fotografere.
Etter fjerde trinn finner vi:
-bruke enkle funksjoner i digitale bildebehandlingsprogram
Så etter andre trinn kan vi begynne med fotoredigering. I første omgang tenker jeg at å manipulere farger og størrelser samt å klippe ut elementer og lime inn i andre blir det mest aktuelle. Men når elevene nærmer seg slutten av denne perioden er det sikkert noen som er klare for å prøve seg på mer avanserte ting. Her er det igjen en begrunnelse for å utvikle min egen kompetanse på området.
Minst like viktig er det å snakke om hvordan bilder kan bli, og blir, manipulert. I reklamer og sosiale media og liknende er dette helt vanlig. Det er viktig at elevene forstår i hvilken utstrekning dette praktiseres, og hva som er ringvirkningene av dette.
Arbeidet med fotoredigering fortsetter etter fjerde trinn og blir mer avansert:
-fotografere og manipulere bilder digitalt og reflektere over bruk av motiv og utsnitt
Dette med refleksjon er vesentlig. Elevene må tilegne seg begreper for å kunne vurdere kunst og bildeuttrykk. Altfor ofte er noe "fint" eller "stygt". Hvorfor er det fint eller stygt? Som lærer vil jeg legge vekt på en undervisning som eksplisitt tar for seg begreper innen kunstforståelse, persepsjon og tolkning. Det å kunne forstå hvorfor noen uttrykk appellerer til oss mens andre forstyrrer eller avskyr oss er en viktig evne å utvikle dersom elevene skal kunne vurdere den påvirkningen visuell kommunikasjon av ulik karakter har på dem. Kritisk vurderingsevne er uendelig viktig for danning og samfunnsforståelse. Her er det gode muligheter for å implementere arbeid med de grunnleggende ferdighetene å kunne uttrykke seg muntlig og å kunne uttrykke seg skriftlig. Å kunne lese er også mer enn å kunne avkode bokstaver. Sammensatte, eller multimodale tekster består av mange semiotiske ressurser. Å kunne samlese disse, det vil si å kunne lese multimodale tekster som en helhet, er en ferdighet som viser seg å bli stadig viktigere, i og med at slike tekster blir en stadig større del av vår virkelighet.
Å kunne bruke digitiale verktøy verktøy er en av fem grunnleggende ferdigheter definert i læreplanen. Dette viser en satsning mot framtidens økte behov for digital kompetanse. Bilderedigering og kunnskap om hvordan visuelle uttrykk kan komponeres og hvordan disse virker på oss er naturlige tema i mange av skolens fag. I norsk kan man jobbe med litterære tekster. Stian Hole er en forfatter som bruker bilderedigering veldig tydelig i illustrasjonene i sine bøker. Hva med å la elevene få prøve seg på å illustrere tekster med egne bilder, redigerte eller ikke redigerte? I matematikk kan fotografi være en måte å jobbe med det gyldne snitt. I samfunnsfag er det naturlig å ta opp hvordan bilder redigeres for å manipulere oss eller for å få modellene i reklamer og magasiner til å se perfekte ut. I naturfag har vi Fibonacchis tallrekke, den gyldne spiral, som kan studeres og fotograferes i naturen. I kunst og håndverk bør elevene få prøve ut metoder, teknikker og verktøy selv. Siden kunst og håndverk er et fag som, i tillegg til å være et skapende fag, skal bidra til elevenes kulturelle allmenndannelse, er det formålstjenelig å introdusere kunstnere og kunst som bruker fotografi som uttrykksmåte. Som det står i formålene ved faget i LK06: "Opplevelse av kunst, design og arkitektur og bevisstgjøring av kulturarven i et globalt perspektiv utgjør sentrale sider ved faget". Så vi SKAL introdusere elevene for sentrale kunstnere, også innen fotokunst.
Litteratur:
Haabesland, A. Å. & Vavik, R. (2000). Kunst og håndverk. -hva og hvorfor. Bergen. Fagbokforlaget
LK06- http://www.udir.no/kl06/KHV1-01
Nielsen, L. M. (2009). Fagdidaktikk for kunst og håndverk. Oslo. Universitetsforlaget.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar